Blog

O discuţie care nu mai poate fi amânată

În fiecare zi, auzim, vedem şi citim diverse declaraţii despre posibilele scenarii din continuare legate de securitatea energetică a ţării. Şi, oricât de contradictorii ar fi pe alocuri aceste declaraţii, totuşi ele au ceva în comun – incertitudinea. Nimeni nu poate spune cu siguranţă ce va fi în continuare. Dacă nu greşesc, e pentru prima dată în anii de independenţă când ne confruntăm cu o asemenea incertitudine.

Nimeni nu ştie dacă vom avea gaz rusesc din noiembrie. Nimeni nu ştie dacă vom avea energie electrică de la Cuciurgan (dacă gazul rusesc nu va mai ajunge pe malul stâng al Nistrului). Nimeni nu ştie cât va costa gazul şi energia electrică, dacă va trebui să le achiziţionăm din surse alternative. Nimeni nu ştie care va fi impactul unei asemenea situaţii pentru economia naţională, în ansamblu, dar şi pentru fiecare ramură a acesteia luată în parte. Pe de o parte, e firesc să existe această incertitudine, pentru că avem un război în plină desfăşurare în imediata apropiere a frontierelor noastre. Ca să nu mai vorbim de contextul regional sau continental, care şi el nu predispune la prea mult optimism.

Totuși, ceea ce ştim cu certitudine, este că trebuie să ne pregătim pentru o perioadă extrem de complicată. Însă, pentru a ne pregăti, trebuie să trasăm atât scenarii optimiste (dacă, în genere, acest lucru e posibil în situaţia în care suntem), cât şi scenarii pesimiste. Iar pentru aceasta avem nevoie de o largă discuţie, care ar implica şi factorii decizionali, şi operatorii din domeniile relevante ale economiei naţionale. Personal, nu o dată am pledat pentru stabilirea unui cadru de dialog larg, mai mult sau mai puţin permanent, care să ne ajute să identificăm, împreună cu factorii decizionali, cele mai bune soluţii pentru ţară. Acum, necesitatea unui asemenea dialog este şi mai stringentă. Cum ar putea avea loc respectivul dialog? Fie sub forma unor ample consultări publice iniţiate de Guvern, în cadrul cărora fiecare ramură a economiei naţionale ar veni cu o descriere detaliată a situaţiei din domeniu, dar şi ar propune soluţii concrete pentru viitorul apropiat. Fie ar putea fi organizat un forum economic, iar în cadrul panelelor de lucru s-ar veni cu analize profesioniste şi propuneri concrete pe fiecare domeniu. Fie oricare altă formă de discuție și cooperare – important e să mişcăm carul din loc.

Iar pentru a da un fel de impuls acestui proces, pot împărtăşi unele crâmpeie de gânduri pe care le am vizavi de domeniul în care activez. Spre exemplu, pe noi, ne preocupă în ce măsură ar putea afecta situaţia de pe piaţa energiei electrice procesul de modernizare a staţiilor PECO. Nu este un secret că unii operatori din domeniu, inclusiv noi, începusem instalarea staţiilor de încărcare rapidă de ultimă generaţie pentru automobilele electrice. Acum, trebuie să vedem în ce măsură sunt justificate investiţiile în direcţia respectivă, luând în calcul şi o posibilă schimbare a preferinţelor celor ce achiziţionează automobile.

Un alt exemplu – ştiu că mulţi agenţi economici au în plan sau chiar în derulare instalarea de dispozitive și generatoare de asigurare cu energie electrică şi termică de alternativă. Iar aceasta poate pune la un moment dat o oarecare presiune pe operatorii de pe piaţa produselor petroliere, căci respectivele dispozitive funcţionează pe bază de motorină. Deci, şi aici trebuie să venim cu analize ample, cu propuneri şi cu soluţii.

Încă un exemplu – dacă se vor adeveri scenariile sumbre legate de piaţa gazelor, a energiei electrice şi termice (produsă pe baza păcurei), în ce măsură vor trebui impulsionate activităţile pe piaţa produselor petroliere pentru a ajuta la menţinerea situaţiei sub un oarecare control.

Acestea sunt doar trei exemple, dar care demonstrează că discuţia menţionată şi propusă de mine este absolut necesară. Sunt sigur că şi în alte domenii de activitate, în alte ramuri ale economiei naţionale, există preocupări de acelaşi fel, îngrijorări, aşteptări etc. Şi ele trebuie discutate. Iar ferma mea convingere este că, cu cât mai repede va demara discuţia propusă de mine, cu atât mai pregătiţi vom fi să facem faţă situaţiei deloc uşoare, care se prefigurează tot mai mult.